Asbest in de Lovendegemse drinkwaterleidingen?

29052015asbestEnkele jaren terug bleek dat de oude waterleidingen veelal uit lood bestonden en dat dit schadelijk was voor de gezondheid. Vandaag duikt een nieuw spook uit het verleden op: waterleidingen uit asbestcement. Volgens een studie van Eos zouden die leidingen na verloop van tijd deeltjes asbest in het drinkwater afstoten. Daarbij stopt het niet want veel producenten van flessendranken gebruiken dat water bij de productie.

In welke mate dat schadelijk is voor de volksgezondheid is nog niet ten volle onderzocht. Feit is wel dat het allemaal samen over ongeveer 19.000 kilometer aan leidingen gaat, goed voor 30% van het totaal aan drinkwaterleidingen. Die leidingen zouden er vooral gekomen zijn in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw.

Het spreek voor zich dat de complete vervanging – die in belangrijke mate in de grote steden zou moeten gebeuren – een enorme kostprijs inhoudt.

Geert Neirynck informeerde dan ook of er in Lovendegem dergelijke leidingen zouden liggen. Zowel Vincent Laroy (Open VLD) als Ivan Goethals (CD&V) stelden dat er geen dergelijke leidingen zouden liggen in Lovendegem maar ze gingen het navragen.

Dat lijkt ons alvast een wijze beslissing. Indien dergelijke leidingen zouden liggen in Lovendegem lijkt het ons ook dat een ernstige studie moet gemaakt worden over de mogelijke gevolgen van asbest. Indien er geen risico zou zijn is het toch al nuttig geweest om dit potentiële probleem in kaart te brengen.

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail