Brandweer: bij wie kloppen de cijfertjes?

Als er één dossier is dat blijft woekeren in deze fusietijd dan is het wel het brandweerdossier.

Kort gesteld: de federale regering wou een herorganisatie van de brandweer en de korpsen werden gecatalogeerd van volledig vrijwillig tot de beroepskorpsen. Gent is er zo eentje.

De gemeenten moesten halfweg de vorige legislatuur te kennen geven bij welke hulperleningszone ze wilden gaan. Ook daar was er weer discussie: vooral uit provinciaal oogpunt werd gevraagd om naar één zone te gaan maar heel wat gemeenten wilden ‘hun’ korps behouden. Ze hadden ‘hun’ politie al verloren.

In Lovendegem koos de gemeenteraad unaniem om bij de zone Centrum (Gent) te gaan. De nabijheid van de post van Wondelgem en het professionele karakter leek ons logischer. In het Meetjesland waren er op dat moment maar 2 beroepskrachten in dienst.

Maar met de fusie zijn er verschuivingen: Nevele kiest er nu voor om naar Centrum te verkassen en hun vrijwilligers in deze tijden aan te vullen met de beroeps van Gent. Dat zou – volgens burgemeester Cornelis van Nevele – de brandweer enkel ten goede komen; Het is al bijzonder moeilijk om nog vrijwilligers te vinden.

Toch opvallend want de brandweerlui van Zone Meetjesland lieten al met een petitie weten dit eigenlijk niet te zien zitten. En de zone zelf besliste om niet te fusioneren met Centrum. Al moet daarbij wel gezegd worden dat Zomergem en Waarschoot zich onthielden in dit verhaal. Dat werd toch op de gemeenteraad van november gezegd.

In Lovendegem valt op dat burgemeester De Wispelaere zich uitspreekt voor de fusie. Van de brandweer deze keer. Maar het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat die piste het zal halen.

Tijdens die bespreking liet hij ook ontvallen dat ongeacht bij welke zone Lovendegem zou behoren het grootste deel van de gemeente toch door Centrum zou bediend worden wegens de nabijheid.

En dan verschijnt vandaag in ‘Het Nieuwsblad’ een stuk over de Zone Meetjesland waarin de zonevoorzitter en burgemeester van Kaprijke Filip Gijssels stelt dat de brandweer van Zomergem het grootste deel van de interventies doet in Lovendegem.

Kan u volgen? Ik alvast niet. Ik heb dus ook vandaag de cijfers van de interventies van 2016 en 2017 (voor zover beschikbaar) in Lovendegem opgevraagd uit beide zones.

Ik ben nu eens benieuwd wie van beiden gelijk heeft.

En voor het overige: de veiligheid van onze burgers gaat bij mij voor op de politieke afwegingen van sommige burgemeesters.

Geert Neirynck

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail