Cijfers bewijzen nood aan betere signalisatie Blauwe zone

Lovendegem heeft al ruim 10 jaar blauwe zone in het centrum. Onder druk van bewoners en zelfstandigen werd die her en der aangepast of verlengd. Maar ondanks die jaren daalt het aantal retributiebonnen nauwelijks. Dat blijkt uit de cijfers van Besix uit het College van 2 maart.

Waren het in 2015 1363 dan waren dat er in 2016 1298. Tegen 13 daarvan werd er gegrond klacht ingediend. 55 klachten werden verworpen. De bonnen zijn ook weer klassiek qua locatie: 383 op het Kerkplein, 281 in de Molendreef en dan beide parkings in het centrum rond de 150. Net als de Kerkstraat zelf. Opvallend is wel dat de paar plaatsen in de Kannunik Triestlaan goed zijn voor 60 stuks.

Nog interessanter zijn de cijfers van Besix als het om de bezettingsgraad van de parkings gaat. Op drie data (waaronder één in het weekeinde) werden tellingen gedaan. Vooreerst bleek bij die tellingen het overgrote deel wel conform te zijn met de kaart. Dat wel. De zones kortparkeren waren zelfs perfect. Maar dat belet niet dat per dag dat er kan gecontroleerd worden er toch 4.5 retributies worden uitgeschreven.

Maar qua bezettingsgraad is het een ander verhaal: in de zone 2 uur was de bezettingsgraad 42% terwijl dit op de parkings 3 uur zakt naar nog geen kwart. Zelfs met een telling op vrijdag. Het moeten toch heel rustige dagen geweest zijn.

Een cijfer dat we niet uit de gegevens kunnen halen is hoeveel eigen inwoners tussen de betalers zitten.

Maar het gegeven dat de retributies niet dalen en de bezettingsgraad van de parkings laag blijft doet me toch blijven aandringen op een signalisatie zoals in Nevele. Het College stemde toe en ik wacht op een concrete uitvoering.

 

Geert Neirynck

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail