Een kat een kat noemen

11032016sluikstort

Toen ik bij de goedkeuringvan de opeenvolgende prijsstijgingen voor de huisvuilzakken enhet betalend maken van het containerpark wees op het mogelijke sluikstorten was dat van geen tel.

Metingen die binnenkort op de milieuraad komen bevestigen evenwel mijn stelling. Keur ik daarmee het sluikstorten goed? Helemaal niet. Maar met de moderne techniek kan er evenwel ook eens iets gedaan worden ten bate van de inwoners in plaats van constant met regeltjes te komen en die dan om de haverklap aan te gaan passen.

Al in 2005 stelde ik een vraag over het sluikstorten. Toen ging het om een 15 à 20 gevallen.

Uit de cijfers van 2012, 2013, 2014 en 2015 blijkt het probleem niet alleen toegenomen maar ook het aantal plaatsen gevoelig toegenomen.

In 2012 waren er 27 gevallen op 8 plaatsen. Een jaar later 35 op 18 plaatsen. In 2014 waren dat er 45 op 13 plaatsen om vorig jaar te eindigen op 58 op 17 plaatsen. Opvallend in het aantal zijn de bruggen.  In veel gevallen is het niet duidelijk wie de daders zijn (de nabijheid van Gent, waar de problematiek er even duidelijk is kan ook een rol spelen).

Belangrijkste fracties zijn grofvuil (sinds enkele jaren op afroeping bij IVM) en kalk- en steenafval. Die zijn sinds enkele maanden betalend op het containerpark al slaan de gegevens op 2014. Drie keer bleek er zelfs slachtafval te zijn gedumpt.

Met noch het altijd maar dichttrekken van de mogelijkheden noch met het sluikstorten kan ik eigenlijk gelukkig zijn.

 

Geert Neirynck

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail