Erfgoed: graag aandacht voor audiovisueel erfgoed

Tijdens het college van 13 februari werd er beslist dat er een vergoeding zou komen voor wie foto’s bezorgt van manifestaties. Dat gaat uiteraard niet over selfies en foto’s met GSM maar ‘het betere werk’ zoals er nu regelmatig een foto bekroond wordt.

Helemaal niks op tegen uiteraard.

Maar er is meer. De tijd dat er enkel gefotografeerd wordt is voorbij. Overal duiken tegenwoordig camera’s op. Tegenwoordig zijn die beelden in uniforme formaten te maken die het doorsturen en bewaren gemakkelijk maken.

Maar dat is ooit anders geweest. Veel beeldmateriaal uit de jaren ’70 en ’80 zijn gemaakt op formaten die vandaag enkel na bewerking nog bruikbaar zijn.

Daarnaast kan men ook niet langs het feit dat na het overlijden van een fervente filmer die opnames gemakkelijk bij de opruiming op de container belanden. En zo gaat een schat aan informatie verloren.

Natuurlijk kent iedereen de passage uit ‘Man bijt Hond’ van onze grafdelvers. Op Youtube is het filmpje ondertussen 33.000 keer bekeken.

Maar wist u dat er ooit een aflevering van ‘Mission Impossible‘ werd opgenomen in Vinderhoute? Dat filmpje verscheen enkele maanden terug op de sociale media. En dat er ergens een groot filmarchief is van Kort Eindekenskermis. Die kermis hield er enkele jaren geleden mee op. En zo zijn er ongetwijfeld nog heel wat oude opnames die een beeld geven van Lovendegem en Vinderhoute die stilaan dreigen te verdwijnen. En dat is even goed erfgoed

Op mijn vraag kreeg ik het volgende antwoord:

Het college besprak je  opmerking in zitting van 9 maart.

  1. Vraag raadslid – Databank gedigitaliseerd (historisch) filmmateriaal

 Het college neemt kennis van de e-mail d.d. 01.03.2017 van raadslid Geert Neirynck naar aanleiding van de aanleg van een beelddatabank voor gemeentelijke evenementen. Geert Neirynck vraagt om te overwegen om ook een oproep te lanceren voor het aanleveren van gedigitaliseerd (historisch) filmmateriaal over gemeentelijke evenementen. Het college keurt dit voorstel goed. Er zal aan de nieuw op te richten werkgroep rond heemkunde gevraagd worden om dit verder te bekijken.

Als model verwijst het college naar Sleidinge.

Dus: bezitters van oud filmmateriaal over en in onze gemeente: niet weggooien…

 

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail