Gemeentefusies: voorbereiden op het onvermijdbare

25032016meetjeslandDe discussies over de gemeentefusies zijn in een hogere versnelling gegaan. Een aantal nationale partijen zijn voor gedwongen fusies terwijl vooral CD&V zich verzet tegen de kaalslag aan lokale mandatarissen die dreigt. Momenteel houdt de Vlaamse Regering de gemeenten een financiële wortel voor om ze in een fusiescenario te lokken. Criteria zijn er evenwel nauwelijks. Zo is het streefcijfer momenteel 25.000 inwoners.

Het gevolg is dat de discussie wanordelijk en vooral in functie van de eigen belangen gebeurt. Zo probeerde Eeklo de buurgemeenten in een verleidingsdans te krijgen.

Een dreigend scenario voor Lovendegem is dan ook dat het zonder gesprekspartners kan vallen. Geert Neirynck vroeg dan ook naar het standpunt van het College en daaruit blijkt dat een verankering in het Meetjesland het doel is en dat in eerste fase richting Zomergem en Waarschoot gekeken wordt als mogelijke partners.

Als Project L&V pleiten wij er niet voor om de fusiemolen al in gang te zetten. De Vlaamse overheid moet maar eens duidelijkheid geven waar het heen wil en hoe bestuurlijk Vlaanderen er daarna moet uit zien. Maar polsen bij de buren moet wel kunnen. Een fusie waarbij Lovendegem bij Gent zou verzeilen – en waar een bepaalde studie al voor pleit – gaat helemaal voorbij aan wat Lovendegem is.

Voor een verslag van het debat verwijzen we u graag naar deze pagina.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail