Gemeenteraad keurt punt MUG Heli goed

Sinds begin 2017 volgt Geert Neirynck problematiek rond de MUG-helikopter: het provinciebestuur vond dat er hier geen financiële steun voor kon gegeven worden. Deze helikopter figureert in een VTM-reeks over noodhulp. In het verleden kwam die heli ook in het Meetjesland en dan vooral op moeilijk te bereiken plaatsen.

De afwijzing van het Oost-Vlaamse bestuur – anders nooit verlegen om met belastinggeld in de aandacht te komen – zorgde voor veel ophef in het Meetjesland. Dat leidde er toe dat de gouverneur het dossier naar zich toe trok en de gemeente bevroeg naar plaatsen waar die helikopter kon landen. Rond dat schrijven van deze zomer is het stil geworden.

Op de vergadering van de burgemeesters in het kader van Veneco² maakten de burgemeesters van de Hulpverleningszone Meetjesland bekend dat ze gaan voorstellen om per inwoner 0.25 EUR te schenken aan dit initiatief. Recent nog besliste het college van Evergem – na het punt eerst weggestemd te hebben in de gemeenteraad – 2000 EUR te voorzien in de begroting. Niet toevallig toen de helikopter tussenbeide kwam in Evergem.

Op basis van deze info werd een punt ingediend voor de gemeenteraad van 30 november. Die heli is een verzekering. Toen het eerste voorstel voor de AED-toestellen werd ingediend werd dit afgewezen. En ondanks het feit dat die tot op vandaag niet zijn gebruikt twijfelt niemand aan het nut.

Het antwoord van het College was ook duidelijk: indien de gemeenten van de hulpverleningszone Meetjesland instappen en de gouverneur het nut toegeeft zal de gemeente Lovendegem 2500 EUR betalen uit het budget 2018 voor de MUG Heli. Het is dus nu wachten of na de vele beloften van de gemeentebesturen nu de gouverneur nu eindelijk bereid is om toe te geven dat die heli een aanvulling is op de huidige MUG-diensten en ondersteund mag worden.

Opvallend: N-VA stemde tegen. In heel wat gemeenten waren ze de organisatoren van de actie pro. Hier het tegenovergestelde. De groenen stemden ook tegen.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail