Naar 8 politiezones in Oost-Vlaanderen?

Hoe dan ook een beeld dat verdwijnt….

Begin juli werd bekend dat de fusie van de Lowazo en Aalter-Knesselare on hold wordt gezet. Maar de defusie van de Lowazone waarbij Nevele naar Deinze-Zulte (samen met 22 personeelsleden) verkast gaat dan weer wel door.

Eén van de elementen toen ik tegen stemde was dat de fusieplannen van de Lievegemse gemeenten en Aalter-Knesselare was dat die fusie eigenlijk niet groot genoeg zou zijn. De lauwe reactie was ‘dat ze dat wel gingen zien’. Dat FOD Binnenlandse Zaken een rol speelde in het opschorten van de fusie was dan ook geen loos vermoeden.

Dat ‘zien’we in een artikel in ‘Het Laatste Nieuws’ van 19 juli.

Ik neem de tekst even over:

Van 28 naar 8 politiezones?

Het Laatste Nieuws/Gent-Eeklo-Deinze,

Do. 19 Jul. 2018, Pagina 13

Volgens criminoloog Jelle Janssens van UGent zouden de 28 Oost-Vlaamse politiezones in theorie kunnen fusioneren naar slechts acht zones.

Op vraag van provinciegouverneur Jan Briers en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kwamen de Oost-Vlaamse politiezones gisteren samen. Professor Jelle Janssens legde er enkele scenario’s voor. “We willen weten wie de potentiële partners zijn en hoe we nu verder kunnen gaan”, zegt hij. “De politieke beslissing over eventuele fusies zal later pas vallen.”

Volgens Janssens kan het aantal politiezones teruggeschroefd worden naar acht. “Dat cijfer is louter hypothetisch. In Limburg bijvoorbeeld zijn er in zeven jaar tijd al tien opschalingen van politiezones gebeurd. Het is mogelijk met de juiste partners en de juiste randvoorwaarden, en net dat hebben we in kaart gebracht”, duidt hij.

“Er is nu al veel samenwerking, de wil is er. Maar er moet nog meer onderzoek gebeuren.” (WSG/FEL)

8 zones komt bijna overeen met de hulpverleningszones van de brandweer in de provincie. Het zou ook betekenen dat de lokale politie eigenlijk meer naar de oude Rijkswacht zou evolueren qua indeling.

Maar dat zou ook betekenen dat de hele fusie-, defusie- en verplaatsingsoperatie wel eens een maat voor niks zou blijken te zijn.

Maar misschien krijgen we meer info op de komende gemeenteraad als de opschorting van de fusie aan de agenda moet komen. Of ontkent men het weer zoals het ging over de overdracht van de personeelsleden?

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail