‘Ontwikkelings’samenwerking?

De pogingen om op Lowazone-niveau aan ontwikkelingssamenwerking te doen heeft in Lovendegem op weinig enthousiasme kunnen rekenen. Al blijft een consequente houding uit bij stemmingen.

Even terug in de tijd: in 2010 wordt met loze beloften en met aardig wat Vlaamse centen een projectvereniging opgericht. Die is volledig gericht op een Zomergems project, een band met enkele Senegalese dorpen die onder het letterwoord Kemopodi door het leven gaan. Kernpunt is de aanstelling van een ambtenaar. Naast de islamistische achtergrond is dat vooral een kern van kritiek bij onder meer CD&V Zomergem. Mijn kritiek indertijd was dat ondanks alle beloften er 5000 EUR van het budget van ontwikkelingssamenwerking moet komen ondanks de beloften dat dit gratis zou zijn. Want uiteindelijk ging bijna 90% van de middelen naar ‘sensibilisering’, of ontwikkelingshulp in eigen land blijkbaar.

6 jaar later is de voltijdse ambtenaar al een halftijdse. De Vlaamse regering trok zich terug uit het project en stort het geld via het gemeentefonds langs de gemeenten in het project en er moet een nieuwe structuur komen. Van de ondersteuning van andere projecten dan KEMOPODI is nauwelijks sprake.

Het enthousiasme is al aardig bekoeld ondertussen. Zo liquideerde het College het project in het voorontwerp van het meerjarenplan. Daar kwam men uiteindelijk op terug. Maar bij de bespreking van de statuten schrapte Lovendegem de passage dat bij een tekort de gemeenten gingen bijleggen en werd de looptijd van 6 jaar terug gebracht naar 3, met name tot de stemming van het volgende meerjarenplan. En van een lokale mondiale raad die de nieuwe vereniging in de respectievelijke gemeenten wil oprichten zal niks in huis komen.

De cijfers die het dossier moeten ondersteunen zijn dan ook niet indrukwekkend. Veel verenigingen, dat wel, maar op sommige activiteiten zijn die toch hun vertegenwoordiger vergeten sturen. Om het zo maar te stellen.

Het gevolg is ook dat dit verhaal drukt op de bedragen die naar projecten op het terrein gaan. Tot ergernis van sommige verenigingen. En dat terwijl het reglement in Lovendegem eigenlijk nauwelijks discussie geeft.

Kortom: een symbooldossier dat vooral aan ontwikkelingssamenwerking in de Lowazone doet. En dan moet je je afvragen: wat is het nut van dit verhaal?

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail