Project L&V stemt tegen betalend containerpark

23052015bareelOp de gemeenteraad van 24 september jongstleden was het dan zo ver: de bepalingen rond het betalend containerpark stonden aan de agenda.

Afval is big business. Zo bracht de verkoop van de huisvuilzakken na aanpassing van het tarief vorig jaar 240.000 EUR op en de kostprijs stond op 170.000 EUR. Met het betalend maken van het containerpark hoopt de CD&V-Open VLD-meerderheid ongeveer 60.000 EUR per jaar te kunnen besparen.

Feitelijk wordt alles van bovenaf gedicteerd. Bestuurswissel of niet, op milieu blijft men regeltjes maken in Vlaanderen. Maar het is toch opvallend hoe de Open VLD, en in deze schepen Van Brabandt, meegaat in de groene redeneringen. We moeten de bevolking ‘opvoeden’ om te recycleren en die meer. Het kon zo in de propaganda van Groen staan.

De tarieven kenden we al. Die hebben we al in 2013 (!) gepubliceerd: 0.03 EUR voor een lichte fractie en 0.10 EUR voor een zwaardere fractie. De CD&V-Open VLD meerderheid zorgt nog voor een dubbele klik er boven op. Zo verhoogt de prijs van een grote hoeveelheid.

Nog ergerlijker is de beslissing om voor iedere passage 1 EUR aan te rekenen. Dat lijkt niet veel maar wie met een deel lichte en zware fractie komt wordt volledig afgerekend op de zware fractie. Of anders gezegd: in plaats van 0.15 EUR voor 5 kilogram gras gaat dat ineens naar 0.50 EUR. Of je moet 2 keer langskomen en telkens minimaal 1 EUR betalen.

De uitleg is dat de weegbruggen eigenlijk niet op 5 kilogram precies kunnen wegen én dat de transactie om het krediet op uw identiteitskaart te zetten ook moet betaald worden. Dus we zijn nu al zo ver gekomen dat je extra betaalt om te moeten betalen om gebruik te maken van een dienst die amper 15 jaar terug nog volledig gratis was. Want cash kan er niet betaald worden. Met weegbruggen die niet exact wegen is dat misschien maar goed ook.

Geert Neirynck diende dan ook een amendement in om die 1 EUR te schrappen en te betalen naar wat men effectief aflevert. Dat was uiteraard kansloos en sneuvelde waar enkel N-VA de euvele moed had om mee te stemmen.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail