Streeknetwerk Meetjesland: einde van een tijdperk?

en of we het meemaken....
en of we het meemaken….

In een artikel in ‘Het Laatste Nieuws’ van vandaag kondigt directeur Geert Van De Woestyne zijn afscheid aan als directeur van het Streeknetwerk Meetjesland. Enkele conclusies uit zijn verklaring.

Vooreerst is het duidelijk dat niet alleen de provincie – die daar eigenlijk geen rol meer kan spelen –  maar ook verschillende gemeenten duidelijk geen zin meer hebben in het vervolg van dit verhaal (zie ook hier voor meer info) en dat het gewicht van de streekwerking verhuist naar Veneco².

Veneco² was niet bijster gelukkig met het opzet van het Streeknetwerk. Op een publieke vergadering over de statutaire problemen van de dienstverlenende organisatie in juni 2013 in Eeklo was de teneur van een reactie duidelijk.

Veneco² heeft als hoofddoel de economische ontplooiing van de streek en de samenstelling die online staat geeft een vertekend beeld.

Vooreerst zijn de aandelen van Evergem en Gent gereduceerd tot het strikte minimum. De provincie heeft ook aandelen verkocht om binnen de decreten te blijven. Binnen enkele jaren moet Veneco² opnieuw geëvalueerd worden en kunnen er nog gemeenten beslissen om uit te stappen. Veneco² is immers een mooi appeltje voor de financiële dorst van veel gemeenten.

Daarenboven is het gebied dat Veneco² bestrijkt veel groter dan het Streeknetwerk Meetjesland en dus veel diverser. Het overstijgt zelfs het gebied van de RESOC waartoe Meetjesland en Leiestreek behoren. En dus véél diverser. Het is maar de vraag wat dit overleg politiek nog zal betekenen.

De werking van het Streeknetwerk Meetjesland wordt blijkbaar nog verder gereduceerd waardoor het maar de vraag is of het allemaal nog wel nut heeft. Om er een pedel te zetten?

En oh ja, waar het allemaal mee begon: het afbouwen van allerlei intercommunales, dienstverlenende organisaties en nog meer. Niks meer van te horen, niks meer van te zien.  Alles gaat nu richting een dienstverlenende organisatie die nogal in de richting van het Cremlin gesitueerd wordt.

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail