Uit de Pers

02042016krant

 

Het Nieuwsblad
Vr. 01 Apr. 2016

Dan toch camera’s voor politiezone


Lovendegems gemeenteraadslid Geert Neirynck (Project L&V) vroeg verduidelijking waarom er nu toch camera’s met nummerplaatherkenning zullen geplaatst worden aan de E40 in Nevele. “Bij de bespreking van de inbrakencijfers in de Lowazone stelde de Nevelse burgemeester Johan Cornelis (CD&V) dat zijn gemeente tot de aankoop van camera’s voor nummerplaatherkenning ging overgaan. Kostprijs: zo’n 90.000 euro. De problematiek van de E40 weegt immers zwaar op de gemeente.” Neirynck stelde in 2012 al een gelijkaardige vraag naar aanleiding van een zeer hoog aantal inbraken in 2011. “Toen stelde korpschef Geeraert dat hij camera’s met nummerplaatherkenning wou laten installeren op de N9. Vier jaar later leek dit voorstel begraven.” Dat er naast camera’s langs de E40, aangekocht door Nevele, mogelijk ook nog camera’s volgen die worden aangekocht door de zone, doet Neirynck daarom de wenkbrauwen fronsen. Maar burgemeester Chris De Wispelaere (CD&V) antwoordde dat de techniek nu gevoelig is verbeterd en de kostprijs lager is geworden. “Als Project L&V verwachten wij dat dit voorstel gerealiseerd wordt”, besluit Neirynck. (osw)

Gemeente overweegt paarse zakken
Het Nieuwsblad
Do. 31 Mar. 2016

Gemeenteraadslid Geert Neirynck (Project L&V) is gewonnen voor het invoeren van zogenaamde paarse P+MD-zakken, waar extra types plastic in mogen. “Bij iedere ophaling is het prijs: blauwe PMD-zakken blijven staan met een rode sticker. Vaak slingeren die dan dagenlang rond.” Intussen heeft huisvuilintercommunale IVM het contract met de leverancier opgezegd na aanhoudende klachten, maar voor Neirynck moeten er geen nieuwe PMD-zakken komen. “In Aalter loopt het P+MD-project. Er mag ook een beetje gebruikersgemak aan te pas komen voor het milieu”, zegt Neirynck.

Schepen Gerrit Van Brabandt (Open VLD) is gewonnen voor het idee en wil na evaluatie pleiten voor de invoering ervan. (osw)

OLIVIER SCHEIR ■

Sluikstorten neemt toe
Het Laatste Nieuws
Wo. 30 Mar. 2016

In Lovendegem neemt het aantal gevallen van sluikstorten in ijltempo toe. Dat concludeert Geert Neirynck (Project L&V) die cijfers opvroeg. “In 2005 ging het om 15 à 20 gevallen”, zegt Neirynck. “De voorbije jaren is niet alleen het probleem toegenomen, maar ook het aantal plaatsen is gevoelig toegenomen. In 2012 waren er 27 gevallen op acht plaatsen. Een jaar later 35 op 18 plaatsen. In 2014 waren dat er 45 op 13 plaatsen om vorig jaar te eindigen op 58 op 17 plaatsen. Sluikstorters zijn vooral actief aan de bruggen. In veel gevallen is het niet duidelijk wie de daders zijn.” Vaak gaat het om grofvuil of kalk- en steenafval dat achtergelaten wordt. “Drie keer bleek er zelfs slachtafval gedumpt”, weet Neirynck. (GRG)

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail