Wat zit er in uw zak?

Dringend tijd voor vervanging door P+MD: het mag ook eens klantvriendelijk

Politici worden wel eens zakkenvullers genoemd maar wat er in uw zakken zit interesseert ons uiteraard ook. En dan heb ik het over de huisvuilzakken.

IVM kondigde bij de bespreking van het jaarverslag aan dat er resultaten van een studie over de huisvuilzakken ging gepresenteerd worden. Dat wekte de interesse van Geert Neirynck en die vroeg aan Jeroen Van Acker, die de gemeente vertegenwoordigd, om tijdens de raad van 26 juni hierover uitleg te geven.

Het blijkt dat in 3 gemeenten 50 huizen zijn gevolgd in 2008/2009 en in 2017. Die gemeenten zijn De Pinte, Latem en Eeklo. Die drie gemeenten hebben een verschillend beleid naar huisafval. Zo kent De Pinte een vrijwillige GFT-ophaling.

Toch opvallend is dat ongeveer 15% van het gewicht van de huisvuilzakken P+MD is, of ongeveer 1 kilogram per zak. In Aalter ging tijdens het project met P+MD ongeveer 46 ton in die zaken of ongeveer 2.5 kilogram per inwoner.

IVM gaat het onderzoek herhalen en Lievegem is kandidaat.

Maar de conclusie is  dat eens te meer er een bewijs is dat de snelle én betaalbare invoering van P+MD absoluut prioritair is om onze inwoners de kans te geven om verder maar ook op een éénduidige manier te sorteren.

De cijfers vindt u hier. Met dank aan Jeroen Van Acker voor de verwerking.

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail