Waterfactuur gaat (ongezien) omhoog

rubinetto banconote dollari

Begin maart ontving de gemeente een brief van Farys – het vroegere TMVW – met de melding dat de Vlaamse Regering toelating had gegeven om naast de jaarlijkse verhoging ook nog eens een tussentijdse verhoging van de saneringsbijdrage door te voeren. Die heffing komt boven op uw drinkwaterfactuur en stijgt van 1.411 EUR per kubieke meter naar 1.6923 EUR per kubieke meter. Tegenover 2008 is dat een verdubbeling.

Het College ging daar vlot op in want dit is geen belasting of retributie in de klassieke zin. Die moeten nog steeds voor de gemeenteraad komen. Het verbaasde Project L&V een beetje dat ook met de Open VLD – die in het verleden te vuur en te zwaard tegen deze in hun ogen ‘verkapte’ belasting te keer gingen – dit zo vlot en vooral tersluiks goedkeurde. De saneringsbijdrage is blijkbaar een zo groot geheim dat het nergens te vinden is bij de retributies en belastingen op de gemeentelijke website.

In zijn reactie wees Vincent Laroy (Open VLD) er op dat er heel wat werken op komst zijn (en dat is juist) en dat dit een reserve is die men opbouwt om aan de Europese regelgeving te voldoen voor de sanering van het water. Ze gingen het dan toch publiceren op de website maar de vaststelling blijft dat na het containerpark, de onroerende voorheffing en nu dit die daling van de heffing op de personenbelasting van 7.5% naar 7.2% vooral symbolisch is geworden. Om niet te zeggen een rookgordijn.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail